Konto oversikt

Privat Økonomi

 

BSU sparing

 

Alle har hørt at BSU sparing er lurt og du sparer mye ved å spare i BSU. Du får skatte fradrag og god rente. Eneste minuset er at pengene dine er da låst til boligformål, men er det et minus?

Nei det er ikke det, for i dag treng du 15% egenkapital for å få lån i banken.

 

Annet som er positivt er at du sparer 28% skatt på de pengene du sparer i BSU, dermed får du et skatte avdrag på 5000. siden du kan spare opptil 25000 kroner pr år

 

Det er slik som de fleste får med seg som de bruker på shopping, fyll, og andre ting som er egentlig bortkastet. Så for å få best mulig nytte av dette så anbefaler eg deg å spare fult ut i BSU viss du har råd til det.

 

Sparer du i BSU?

 

 

 

 

 

 

Pass på. Ikke gå i den økonomiske fellen

 

 

Pass på å ikke gå i den økonomiske fellen. Den kan bli langvarig og det kan ta lang tid å komme seg ut av.

 

Ha en god oversikt av hva du bruker i måneden og hva du tjener. Ikke bruk mer en du må og pass på å ha sett av noe til sparing vær måned. Det er fordi det kan dukke opp utgifter som du ikke har tenkt på eller det kommer noen uforutsette utgifter. Dømme på en uforutsett utgift kan være verksteds regning på bilen eller huset.

 

Vær flink å lag budsjett over måneden og over ukene. Pass på å følg disse.

 

 

Unngå inn-pulskjøp, dette kan være vanskelig å unngå, men for å holde budsjettet bør du det. Ser du en knalltilbud og du vet du ikke treng det og du vet du ikke har råd til det. Hør på varsellampene og unngå å kjøpe det.

 

Derimot, har du skrevet i budsjettet at du treng en ny genser så kan du kjøpe den. Det beste er at du ser litt og ikke kjøper det første og beste. Det kan være det dyreste også. Kjekk litt rundt, kanskje kommer du over en godt tilbud som gjør at du sparer mye penger. Som du kan bruke på noe annet eller sette av til sparing.

 

Pass alltid på å ha penger nok til hus lån og faste regninger.

 

Unngå å kjøp varer og tjenester på kreditt. Har du ikke råd til å kjøpe den genseren eller den bilen så ikke kjøp det.

 

 

 

Hold orden i økonomien din og vær oppmerksom på utgifter og hva du har av inntekter.

 

Til slutt:

 

IKKE LEV OVER EVNE.

 

 

 

 

 

 

 

 

Konto oversikt.

 

Hva treng du av kontoer, hvor mange treng du og hva er lurt?

 

Det finnes mange svar på dette her og det finnest mange flere. Det eg anbefaler er å ha en inntektskonto der du får lønnen din på. Kvar måned gjerne dagen etter du får lønning eller samme dag blir et fast beløp overført til en utgift konto, en sparekonto.

 

Utgift kontoen

 

 

Her skal du ha et fast innskudd kvar måned. Du skal ikke ha noen visa kort som er koblet opp mot denne kontoen. For her skal du ha god kontroll og være sikker på at låna, strømm, mobil, bil, osv regninger bli betalt.

Du må hukse å ta med alle regninger også dem som kommer noen få ganger i året som veiavgift, komunaleavgifter, tvlisens.

 

 

Så regner du sammen alle avgiftene du har i en måned og plusser på 10% (for regninger kan variere litt)

 

 

Sparekonto

 

Her overfører du et fast beløp kvar måned. Er godt å ha noe ekstra. Foreksempel 5-10% av lønnen din. er en flott regel. Har du BSU eller er i alderen som tilsier at du kan spare i BSU, så er det lurt å spare i BSU i tilleg til en sparekonto.

 

 

Lønnskonto

 

 

Her får du lønningen din og har også et visakort. Du må hukse og tenke langsigtikt og ikke bruker over evne. Mer en du tjener. Du må passe på at det er nokk til mat, kler, bensin/diesel (viss du har et køyretøy) osv.

 

 

Noen har også en egen Brukskonto. Viss du har det så får du kunn lønnen inn på lønskontoen og det blir overført et beløp til brukskontoen som er hva du har budsjetert til matbudsjett, klær, bensin osv for en uke. Det er for å ungå store innpulskjøp.

 

 

brukskonto

 

har du brukskonto kan du overføre det du treng for en veke om gangen på denne kontoen, men pass på så du ikke overfører for mye til kontoen huks du må ha til de andre ukene også.

 

 

Da har du visakort til denne kontoen og ikke den andre. Noe som gjør at du på tenke nøye om hva du kjøper og hvor mye du har å handlefor. Noen synest dette er en grei måte og noen synest dette blir mye arbeid og det blir mye kontroll.

 

 

Eg synest dette er en grei måte. Det er fordi du ungår innpulskjøp og må halda kontroll når du er å handle for å følge foreksempel matbudsjettet og klesbudsjettet. Har du regnet med 300 på kler i uken kan du ikke burke 400 for da mangler du 100 på en annen post på ukens budsjett.