Del 1

Kjøp av bolig del 1

Når du skal kjøpe bolig er det aller viktigste at du har økonomien i ordn. Du bør ha spart en god del på BSU konto og i tillegg bør du ha 15% egenkapital av kjøpesummen.

Men 15% er ikke et krav, det er en anbefalt grense sett av finanstilsynet. Så kan du dokumentere at du har en god og sun økonomi + legge frem tall som viser at det er like dyrt å leie en bolig på markedet som det er å eie. Kan det hende bankene ser litt mellom fingrene når det gjelder 15% regelen og hjelper deg med et tilleggslån med litt høyere rente.

Men

Husk at mange banker oppererer med 3-4 ganger inntekt regelen om hvor mye du kan låne.

Så har du det som trengst, er det bare å kontakte bank rådgiveren din og avtale et møte. Så får du se hvor mye du kan låne og om det holder til din drømme bolig.

Men husk at det er lov å høre med flere banker og i tillegg kan det være lurt at du har med deg:

Siste års sjølvmelding

de 3 siste lønnsslippene

gjerne vise et par leiligheter/hus du har sett deg ut.

gjerne ta med et regnskap over levekostnader som viser at du greier å betale for deg hver måned

ha betalt inn fast på bsu de siste året.

har du andre faste inntekter utenom din vanlige jobb, husk å ta med dokumentasjon på det.

så har du disse punktene klar er det å kontakte din bank og få avtalt et møte om boliglån. Er du førstegangs kjøper har de noe som heter førstegangs lån og som vil gi deg veldig god rente og betingelser

Når du skal gå i banken og høre om lån er det alltid positivt at du har med, men dette vil banken nevne for deg også.

det er også lurt:

Det er også lurt å se på boligmarkedet og nevne noen eksempler du har sett på og kanskje har lyst å by på om lånet kommer i mål.

Har du lån fra før, som billån, forbrukslån, osv. Kan det være lurt å betale de ned om du har muligheten, eller så blir de regnet med og du vil få mindre lån til bolig pga allerede høye lånekostnader.

Har du bil, kan det være lurt å tenke nøye over om det er noe du trenger eller om du skal selge den. Siden Bil trekker ned hvor mye du kan låne, pga de høye kostnadene tilknytta bil.

Det kan også være lurt å undersøke flere banker og se om de kan tilby deg bedre rente, det vil igjen spare deg for mye penger.

Du kan også søke i flere banker om gangen, gjennom vår sammarbeidspartner her>>>>

Så lykke til med å kontakte banken din og hør om lån :)

Håper du får lån :)